چگونه یک برنامه درسی موفق داشته باشیم؟
همان طور که دانید مطالعه یک بخش مهمی از موفقیت تحصیلی است ، اما گاهی اوقات ممکن است بنابه دلایل مختلف زمان کافی برای مطالعه دروس را نداشته باشیم. در این شرایط است که برنامه ریزی برای مطالعه و داشتن یک برنامه درسی موفق اهمیت پیدا می کند. برای تهیه یک برنامه موفق برای مطالعه دروس ، باید نکات مختلفی را در نظر گرفته و آن ها را رعایت کنید ، که در این مقاله به صورت کامل این ترفند ها را به شما آموزش می دهیم.
۱-اهداف کوتاه مدت و بلند مدت مطالعه را تعیین کنید!
اولین قدم در برنامه ریزی مطالعه درسی ، تعیین اهدافی است که قصد دارید در کوتاه مدت و یا بلند مدت به آن ها برسید. برای تعیین هدف های خود باید دقیقا” بدانید که چقدر ، برای رسیدن به آن زمان دارید. به طور مثال اگر اهداف شما قبولی در امتحانات مدرسه ویا آزمون ورودی دانشگاه است ، باید بدانید که دقیقا” برای آزمون ورودی دانشگاه ها و یا امتحانات مدرسه چند ماه یا هفته زمان باقی مانده است.
۲-تمام دروس مورد نیاز برای مطالعه را لیست کنید!
پس از تعیین اهداف خود ، باید تمامی دروس لازم برای مطالعه ، آزمون ها و دوره های پیش روی خود را بر روی یک کاغذ یادداشت نمایید. این کار باعث می شود تا به صورت دقیق ، موضوعات مورد نیاز برای مطالعه را شناسایی کرده و همین طور ایده های خوبی برای نحوه مطالعه به دست آورید.
۳-مشخص کنید که برای هر تکلیف یا آزمون باید چکار کنید!
بعد از مشخص کردن تمامی دروس ، آزمون ها و تکالیفی که در آینده دارید ، نوبت به آن رسیده است تا مشخض کنید که برای هر آزمون ، تکلیف ، کوییز و… باید چکار کنید. به عبارتی در این مرحله دروس و سرفصل هایی که برای هر آزمون باید مطالعه شوند ویا اقداماتی که برای تکالیف درسی خود باید انجام دهید را باید شفاف سازی نمایید.
ممکن است برخی از کلاس های شما در طول هفته ، تکالیف مختلفی از شما بخواهند که مشخص کردن آن ها به صورت دقیق در این مرحله ممکن نیست. برای این حالت کافی است بنابر تجربه خود ، زمان حدودی که تکالیف نیاز خواهند داشت را مشخص کنید.
۴-اولویت بندی کنید!
در مرحله چهارم از تهیه یک برنامه درسی موفق ، نوبت به آن رسیده است تا دروس ، آزمون ها و تکالیف خود را بر اساس میزان اهمیت اولویت بندی کنید. برای این کار باید: ۱-سختی درس و یا آزمونی که دارید ، ۲-میزان مطالعه ای که برای آن درس یا آزمون باید انجام دهید و ۳- زمانی که برای مرور و جمع بندی نیاز دارید را در نظر بگیرید.
۵-زمان هایی که برای مطالعه دارید را مشخص کنید!
پس از اولویت بندی دروس و آزمون ها ، نوبت به اختصاص دادن زمان برای هر کدام از آن ها رسیده است. برای این کار باید میزان زمانی که در هر روز از هفته برای مطالعه می توانید اختصاص دهید را بر روی کاغذ بادداشت نموده و سپس بر اساس آن زمان های مطالعه را به بلوک های ۳۰ الی ۴۵ دقیقه ای تقسیم نمایید.
پس از انجام این کار می توانید بسته به اهمیت دروس و اولویت آن ها بلوک های مطالعه را برنامه ریزی کنید. توجه داشته باشید که بهتر است برای کسب نتیجه بهتر ، در مطالعه نظم داشته باشید و ساعات مشخصی را در طول روز برای مطالعه اختصاص دهید.
۶-برای فعالیت های غیر درسی نیز زمان در نظر بگیرید!
همان طور که می دانید ، بدون در نظر گرفتن زمان هایی برای سرگرمی ، ورزش ، استراحت ، دیدار با دوستان و اشنایان ، کیفیت مطالعه شما به شدت افت کرده و همین طور بهره وری شما نیز کاهش می یابد. به همین دلیل سعی کنید زمان هایی را در برنامه ریزی های خود برای سرگرمی ، استراحت و… در نظر بگیرید.
۷-برنامه فعلی خود را بررسی کنید!
یکی از اقداماتی که می تواند به شما در طراحی یک برنامه درسی موفق کمک کند ، بررسی و ارزیابی برنامه درسی فعلی شما است. با انجام این کار می توانید نقاط ضعف و قوت برنامه فعلی خود را دریافته و حتی زمان برخی از فعالیت های خود را کاهش دهید. برخی از مواردی که باید در برنامه فعلی خود ، آن ها را مورد بررسی قرار دهید ، عبارتند از:
-مدت زمانی که در هفته صرف درس خواندن می کنید.
-مدت زمانی که به سرگرمی در طول هفته اختصاص می دهید.
-مدت زمانی که با دوستان و آشنایان خود در طول هفته سپری می کنید.
۸-سبک های یادگیری خود را مشخص کنید!
همان طور می دانید یکی از سبک های یادگیری ، مطالعه کتاب و جزوه می باشد. علاوه بر این راه های دیگری مانند: گوش کردن به پادکست ، نگاه کردن تصاویر و تماشای فیلم ، نیز وجود دارد که می تواند حتی سرعت یادگیری را افزایش داده و آن را باکیفیت تر کند.
به طور مثال استفاده از پادکست در زمان هایی که داخل مترو ، اتوبوس و… هستید ویا تماشای فیلم های آموزشی در اوقات فراغت ، می تواند بازدهی شما را بالاتر برده و سرعت پیشرفت یادگیری دروس را افزایش دهد.
۹-انظباط فردی خود را تقویت کنید!
بدون داشتن نظم و پشتکار در اجرای برنامه درسی ، حتی بی نقص ترین برنامه ها نیز کارایی ندارند. به همین دلیل حتما” باید نظم در انجام برنامه درسی را جدی بگیرید و کارهای مشخض شده در برنامه را در زمان مختص خود (بدون در نظر احساسات) انجام دهید (می توانید برای ایجاد انگیزه یک پاداش برای خود ، پس از هر بار انجام موفق برنامه در نظر بگیرید).
۱۰-از زمان های استراحت خود نهایت استفاده را بکنید!
همان طور که در بخش های قبل نیز به آن اشاره شد ، باید برای استراحت نیز زمانی را در برنامه درسی خود نظر بگیرید. توجه داشته باشید که ممکن است وسوسه شوید که در این زمان ها فعالیتی سخت و انرژی بر انجام دهید ، اما توجه داشته باشید که زمان های استراحت برای تجدید قوا و به دست آوردن انرژی است ، نه از دست دادن آن. چرت زدن ، انجام حرکات یوگا ، پیاده روی و … می تواند بهترین کار برای اوقات استراحت شما باشد.
همان طور که به یاد دارید ، در بخش ۵ گفته شد که باید زمان های مطالعه را به بلوک های ۳۰الی۴۵ دقیقه ای تقسیم کنید. نکته ای که باید در نظر بگیرید این است که بین هر بلوک مطالعه ، باید زمانی بین ۵تا۱۰ دقیقه ، را به یک استراحت اختصاص دهید.
۱۱-برنامه خود را با دوستان و آشنایان به اشتراک بگذارید!
برای آگاهی دوستان و آشنایان ، می توانید یک نسخه از برنامه درسی خود را برای آن ها ارسال کنید تا در زمان مطالعه مزاحمتی برای شما ایجاد نشود. برای در جریان گذاشتن اعضای خانواده خود نیز می توانید یک نسخه از برنامه را روی درب اتاق خود و یا بر روی یخچال بچسبانید.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: فواید سفر چیست؟
در این مقاله ترفند هایی را بیان کردیم که با استفاده از آن ها می توانید یک برنامه درسی موفق برای خود تهیه کنید. در صورتی که در ارتباط با این موضوع سوالی دارید و یا می خواهید تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید ، حتما” در قسمت زیر کامنت کنید.