بهترین روش های تصفیه آب در طبیعت گردی
طبیعتا” در طبیعت گردی های طولانی مدت ، نمی توان آب لازم برای تمام طول سفر را به همراه داشت ، چرا که حمل و نقل این حجم از آب عملا” غیر ممکن است. از همین رو باید روش هایی را یادبگیرید ، که با استفاده از آن ها بتوان به راحتی در کمپ و طبیعت گردی ، آب سالم مورد نیاز برای بدن را تامین نمود. از همین رو قصد داریم در ادامه ، به معرفی بهترین روش های تصفیه آب در طبیعت گردی بپردازیم ، که با استفاده از آن ها می توانید در سخت ترین شرایط نیز ، در طبیعت دوام بیاورید. بنابراین حتما” تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
انواع تهدیدات ناشی از آب
شاید برایتان جالب باشد که بدانید ، ممکن است در برخی از منابع آبی که بر روی زمین وجود دارد ، پاتوژن های میکروسکوپی وجود داشته باشد ، که خود برای ایجاد بیماری هایی از قبیل اسهال و… کافی است. پاتوژن ها می توانند برای ماه ها در فضای باز زنده بمانند و به طور کلی به سه دسته بندی اصلی تقسیم می شوند ، که عبارتند از:
–تک یاخته ها ، یک کیست بیرونی سخت دارند ، که از آن ها در برابر مواد شیمیایی بیرونی محافظت می کند. با این حال ، به دلیل اندازه بزرگی که دارند به راحتی قابل فیلتر کردن هستند.
– باکتری هایی از جمله: اشریشیا کلی، سالمونلا، کمپیلوباکتر و… که با استفاده از فیلتر های آب قابل حذف کردن هستند.
–ویروس هایی از جمله: هپاتیت A، روتاویروس و نوروویروس ، که اندازه آن ها بسیار کوچکتر از تک یاخته ها و همین طور باکتری ها است ، از همین رو فیلتر کردن آن ها بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
از کجا آب جمع کنیم؟
در این قسمت نکاتی را به شما آموزش می دهیم ، که رعایت کردن آن ها به هنگام جمع کردن آب در طبیعت ، می تواند به شما کمک شایانی کند ، بنابراین این نکات را به دقت مطالعه کنید:
-بهترین انتخاب برای جمع آوری آب در طبیعت ، پیدا کردن یک رودخانه ویا نهر است که آب جاری داشته باشد. چرا که آب جاری محل مناسبی برای رشد جلبک و همین طور تجمع میکروارگانیسم ها نیست. علاوه بر این ، پشه ها نمی توانند در آب های جاری تخم گذاری کنند ، که خود یک نکته مثبت برای استفاده از این گونه منایع آب است.
-اگر هیچ گونه منبع جاری شفافی در محیط اطراف شما وجود ندارد ، به دنبال دریاچه ویا استخر باشید.
نکته: پس از بارش باران های شدید ، برای جمع آوری آب باید مدتی صبر کنید ، چرا که باران با مخلوط کردن مواد سطحی آب ، باکتری های آن را افزایش داده و همین طور اغلب منابع آب را گل آلود می نماید.
علائم خطر در منبع آب
بهتر است از منابع آبی استفاده کنید که این علائم را نداشته باشند ، اما در صورتی که برای تامین آب چاره دیگری ندارید ، سعی کنید حتما” از روش های تصفیه آب در طبیعت گردی ، که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت استفاده کنید:
-منبع آب در نزدیکی مراتع ، که حیوانات در آنجا چرا می کنند.
-مشاهده شواهدی مبنی بر تردد حیوانات بارکش ویا فعالیت حیوانات اهلی
-وجود مقادیر زیادی کف بر روی آب ، که خود نشان دهنده وجود جلبک در آن است.
نحوه جمع آوری آب
مهم ترین نکته ای که باید به هنگام جمع آوری آب به آن توجه کنید ، پیدا کردن شفاف ترین آب ممکن است. طبیعتا” وجود گل و لای ، جلب و… در آب ، فرایند تصفیه آن را برای شما پیچیده تر خواهد کرد. سعی کنید این نکات را در نظر بگیرید:
-همواره از سطح ، آب جمع کنید و این کار را تاجایی که می توانید آرام انجام دهید تا آب گل و لای نشود.
-سعی کنید دست های خود را قبل از جمع آوری آب به صورت کامل با استفاده از مواد ضد عفونی کنند ، تمیز کنید.
روش های جامع برای تصفیه آب در طبیعت گردی
راه های زیادی وجود دارد ، که با استفاده از آن ها می توانید به هنگام کمپ و طبیعت گردی آب را تصفیه کرده و آماده مصرف کنید ، که در ادامه به شرح مهم ترین روش ها می پردازیم:
-جوشاندن آب
شاید برایتان جالب باشد که بدانید ، جوشاندن آب یکی از بهترین روش ها برای از بین بردن ارگانیسم های بیماری زا از جمله ویروس ها، باکتری ها و انگل ها است. البته توجه داشته باشید که جوشاندن آب نمی تواند تاثیری بر روی آب گل آلود داشته باشد. بنابراین اگر در طبیعت به آب زلال و شفافی دست پیدا کرده و قصد تصفیه کردن آن را داشتید ، می توانید روی جوشاندن حساب کنید.
جوشاندن آب در ارتفاع های کمتر از ۲ کیلومتر از سطح دریا ، باید حداقل یک دقیقه و در ارتفاع های بالای ۲ کیلومتر حداقل ۳ دقیقه به طول بینجامد. توجه داشته باشید که منظور از جوشاندن ، قل قل کردن آب است.
-ضدعفونی کردن آب
استفاده از قرص ویا ماده های ضدعفونی کننده آب برای زنان باردار و افراد مبتلا به مشکلات تیروئید برای مدت زمان طولانی ، به هیچ عنوان توصیه نمی شود. بنابراین اگر امکان جوشاندن آب را ندارید ، می توانید با استفاده از قرص های تصفیه آب ویا تصفیه کننده های کلر بدون عطر استفاده کنید. به هنگام استفاده از این گونه مواد ، باید توجه داشته باشید که ضدعفونیکننده ها میتوانند اکثر ویروس ها و باکتری های مضر یا بیماری زا را از بین ببرند، اما در حذف ارگانیسمهای مقاوم تر موثر نیستند.
حتما” به این نکته توجه کنید ، که اگر آب به مواد شیمیایی دیگر آلوده باشد ، استفاده از کلر ویا قرص های ضدعفونی آن را قابل شرب نمی کند.
-فیلتراسیون
همان طور که می دانید دستگاه های فیلتراسیونی (پمپی، گرانشی، نی و…) برای کمپ و طبیعت گردی وجود دارد ، که به صورت قابل حمل ساخته می شوند و می توانند تا حد قابل قبولی آب را تصفیه کنند.
تصفیه کننده های فیلتردار قابل حمل ، اغلب می توانند انگل ها را از آب حذف نمایند ، اما در اکثر موارد قادر به فیلتر کردن باکتری ها ویا ویروس ها نیستند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید ، فیلتر هایی تحت عنوان “اسمز معکوس” وجود دارند ، که می توانند حتی باکتری ها ، ویروس ها و همین طور نمک آب را نیز حذف کنند ، که اغلب کمیاب و گران قیمت تر هستند.
-نور ماوراء بنفش
نور ماوراء بنفش نیز از جمله روش های مکمل تصفیه آب است ، که می تواند برخی از عامل های بیماری زا را از آب حذف کند. البته باید توجه داشته باشید که دستگاه های خاصی در این زمینه وجود دارد ، که میزان تابش استانداردی را تولید می کند و بهتر است در صورت تمایل ، از این گونه دستگاه ها استفاده کنید.
نور ماوراء بنفش برای تصفیه کردن آب های گل آلود مناسب نیست ، چرا که آب کدر ، نور را مسدود کرده و از ضدعفونی شدن کامل آب جلوگیری می کند.
-فیلتر شنی
یکی دیگر از روش های تصفیه کردن آب به هنگام کمپ و طبیعت گردی ، استفاده از فیلتر شنی دست ساز است. به این صورت که باید یک شی مخروطی برای خود پیدا کنید (این شی می تواند یک بطری آب معدنی باشد که از انتها برش خورده است). پس از پیدا کردن ویا ساخت شی مخروطی شکل ، ابتدا در دهانه آن مقدای پارچه قرار دهید ، سپس بر روی آن مقداری سنگ ریزه و بعد کمی شن بریزید.
این روش بیشتر برای تصفیه کردن آب های گل آلود و کدر پیشنهاد می شود. البته برای زمانی که فیلتر قابل حمل نداشته باشید (این روش می تواند ، انگل های آب را از بین ببرد اما برای ویروس و باکتری ها تاثیری نخواهد داشت).
-تبخیر آب
گاهی اوقات ممکن است به هنگام طبعیت گردی منبع مناسبی برای تهیه آب پیدا نکنید ، در این هنگام با استفاده از روش تبخیر آب می توانید آب مورد نیاز خود را تامین کرده و نوش جان کنید. برای این کار کافی است ، زمین را به اندازه ۴۰تا۶۰ سانتی متر حفر کرده و در صورت امکان مقداری گیاه غیر سمی در داخل آن قرار دهید (زمین نیز بهتر است دارای رطوبت باشد).
پس از این کار ، فنجانی را در وسط گودل قرار داده و بعد از آن روی گودال را با استفاده از نایلون بپوشانید. در انتها ، تعدادی سنگ زیره در قسمت وسط نایلون قرار دهید تا آب های تبخیر شده ، به داخل فنجان چکه کنند.
پیشنهاد می کنیم حتما” بخوانید: چگونه در جنگل زنده بمانیم؟
در این مقاله سعی کردیم بهترین روش های تصفیه آب در طبیعت گردی را برای شما معرفی دهیم. در صورتی که در ارتباط با این موضوع سوالی دارید ویا روش دیگری می دانید که می تواند به کامل تر شدن این مقاله کمک کند ، خوشحال می شویم در قسمت زیر کامنت کنید.